Krem chałwowy – zdrowsza alternatywa dla chałwy tradycyjnej

Asia, Turkey - Middle East, Semolina Flour, Brown, Close-up

Chałwa to przysmak, który przywędrował do Polski z dalekiego i egzotycznego Iranu. Przygotowuje się ją z karmelu oraz różnych nasion oleistych. Potrawa ta jest bardzo słodka, dlatego często wykorzystuje się ją do deserów, lodów czy tortów. W związku z tym, że tradycyjne wyroby zawierają bardzo dużą ilość cukru, warto poszukać zdrowszej alternatywy dla słodkości tego typu.

Krótka historia chałwy

Chałwa to tradycyjny irański przysmak przygotowany z pistacji, orzechów włoskich, miodu oraz wanilii. To właśnie na terenie Azji słodycze tego typu zyskały wielką popularność. Pierwsze wzmianki o chałwie pojawiły się już na przełomie XI/VIII w. p. n. e. Do Europy danie dotarło dopiero w XX wieku dzięki kontaktom z Indiami. W Polsce produkcja irańskiego smakołyku rozpoczęła się dopiero w 1951 roku. Od tego czasu chałwa na stałe zagościła na naszych stołach. W związku z tym, że często słodycze wytwarzane są przy dużej ilości tradycyjnego cukru, warto poszukać zdrowszej alternatywy pełnej witamin i minerałów.

Kram chałwowy – zdrowa alternatywa dla sklepowej chałwy

Polacy bardzo upodobali sobie chałwowy przysmak przygotowany ze zdrowego sezamu. Niestety sklepowe produkty oprócz witamin mają także wiele chemicznych dodatków. Pracownicy firmy Nutura specjalizującej się w produkcji zdrowej żywności podpowiadają, jak znaleźć alternatywę dla zwykłej chałwy:

Tradycyjny wyrób cukierniczy zawiera bardzo dużo niezdrowych składników. Są to elementy konserwujące, czyli regulatory kwasowości czy emulgatory kryjące się na opakowaniach pod oznaczeniem E. Chałwa sama w sobie ma za to wiele cennych minerałów i witamin, np. wapń i magnez. Smakołyk poprawia kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Aby maksymalnie wykorzystać właściwości irańskiego przysmaku i jednocześnie ograniczyć chemię, jaką cały czas dostarczamy do organizmu, warto sięgnąć po kremy chałwowe od sprawdzonych producentów zdrowej żywności.

Szerokie zastosowanie kremów chałwowych

Zdrowe pasty orzechowe posiadają wiele cennych składników. To właśnie dzięki nim można dostarczyć organizmowi potrzebnego białka, przeciwutleniaczy czy witamin A, B i E. Wszystkie wymienione elementy zawarte są w kremach chałwowych. Pasty tego typu można wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów. Sprawdzą się przede wszystkim do kanapek czy słodkich owsianek. Nadają się również do wypieków i ciast. Tort z chałwowym kremem jest niezwykle smaczny i przy tym pożywny. Z pasty można przygotować dip do przekąsek lub polewę do deseru lodowego. Najważniejsze, że nie dostarczamy organizmowi kolejnej dawki szkodliwych substancji chemicznych.

Kategorie
Inne