Masz ochotę na szybki powrót do beztroskich, dziecięcych lat? Marzysz o tym, żeby na chwilę przenieść się do dawnych czasów? Pomoże Ci w tym pyszny, dwukolorowy blok czekoladowy. Jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale także niezwykle smaczny. To idealny wybór na upalne dni. Sprawdź, jak go zrobić.
Jakie składniki są potrzebne na blok czekoladowy?
Zimny, słodki i przyjemnie rozpływający się w ustach – nie ma lepszego deseru na lato, niż blok czekoladowy. Przepis jest niezwykle prosty, a do jego przygotowania potrzebujesz:
- 500 g mleka w proszku,
- 200 g masła,
- 300 ml wody,
- 120 g cukru,
- 300 g ulubionych orzechów,
- 300 g ulubionych suszonych owoców,
- 200 g herbatników,
- 15 ml ekstraktu waniliowego,
- 20 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.
Przygotuj małą keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie poszatkuj orzechy i bakalie na drobne kawałki, a herbatniki ułóż na dnie foremki. Kolejny krok to przygotowanie masy czekoladowej.
Jak zrobić dwukolorowy blok czekoladowy?
Do garnuszka dodaj wodę, masło oraz cukier i delikatnie podgrzej składniki, aby się połączyły. Mleko w proszku, pokrojone bakalie i orzechy podziel na pół oraz umieść w dwóch osobnych naczyniach. Następnie do jednej z misek dodaj kakao, a do drugiej ekstrakt waniliowy. Kiedy masło z cukier wystygnie, podziel płyn na pół i dodaj po równo do dwóch misek oraz szybko wymieszaj, aby powstały dwie gładkie masy.
Kiedy wszystko gotowe wlej czekoladową masę na dno foremki. Następnie cienkim strumieniem powoli wlej białą część i cienkim patyczkiem, np. do szaszłyków wymieszaj obie warstwy, aby stworzyły subtelne „esy floresy”. Na górę połóż pozostałe herbatniki lub posyp je resztą bakalii i orzechów, a następnie umieść deser w zamrażarce, aby stężał.
Blok czekoladowy, w przeciwieństwie, np. do brownie, musi cały czas przebywać w lodówce, ponieważ pod wpływem ciepła się roztopi.
Jak podawać blok czekoladowy?
Blok czekoladowy należy podawać od razu po pokrojeniu, jednak w upalny dzień może szybko się roztopić. Aby zaserwować go na przyjęciu, zamiast wlewać masę do keksówki, umieść ją w foremce na kostki lodu. Dzięki temu otrzymasz gotowe czekoladki, które możesz podać np. z lodami, lub szarlotką. To także dobry pomysł, aby szybko przygotować mrożoną kawę. Wystarczy wrzucić czekoladowe kostki do espresso i wymieszać.
Blok czekoladowy zabierze Cię w prawdziwą podróż w czasie. Zobacz, jakie to proste i przyjemne!