Bądź kreatywna w kuchni – sos pomidorowy na kilka sposobów

Kreatywność w kuchni nie opiera się na znajomości niezwykłych przepisów ani egzotycznych składników. Gotowanie smacznych potraw wymaga jedynie twórczego podejścia do tradycyjnych potraw oraz wykorzystania naturalnych produktów wysokiej jakości.
Składnikami, które można z powodzeniem wykorzystać w kreatywny sposób są przeciery warzywne. Z ich wykorzystaniem można przyrządzić wiele rodzajów dań głównych, przekąsek i zup. Ugotujesz je, korzystając z tak produktów jak: przecier pomidorowy Pudliszki lub Rolnik, pulpety Pudliszki, warzywa w puszce, mrożonki. Oto kilka przepisów.

Fasolka szparagowa z pomidorami

Rozgrzej olej w średnim garnku, a następnie dodaj cebulę i podsmaż aż do zeszklenia. Dodaj fasolkę szparagową (nie rozmrażaj jej wcześniej) i smaż mieszając przez około 5 minut, a w następnej kolejności wlej szklankę wody i dodaj przecier pomidorowy Pudliszki według smaku – na przykład pół opakowania. Przecier pomidorowy Pudliszki możesz zastąpić passatą pomidorową lub produktem innego producenta, ale pamiętaj aby wybierać takie składniki, które nie są dosładzane i nie zawierają konserwantów. Po dodaniu pomidorów zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj wszystko razem przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Pulpety Pudliszki w zapiekance

Pulpety to doskonałe danie na pyszny i pożywny obiad. Ich przygotowanie może być jednak odrobinę pracochłonne, dlatego szybkim odpowiednikiem mogą być gotowe przetwory ze słoika – na przykład pulpety Pudliszki, które swój skład opierają na produktach wysokiej jakości. Innym przykładem gotowych przetworów mięsnych, które są przygotowane z dobrej jakości, świeżych składników mogą być na przykład produkty Łowicz. Pulpety mięsne w sosie pomidorowym to doskonały pomysł na dodatek do wszelkiego rodzaju makaronów, ale nie musisz iść na łatwiznę. Ugotowanym al dente makaronem wyłóż naczynie żaroodporne tak, aby przykrył całe dno. Nie zapomnij najpierw wysmarować dna naczynia tłuszczem tak, aby makaron nie przywarł. Następnie zalej kluski sosem z pulpetów i pokryj wszystko warstwą startego sera żółtego. Zapiecz w piekarniku tak, aby ser się roztopił.

Kurczak w pomidorach

Lubisz gotowane mięso, ale przeszkadza ci jego niezbyt wyrazisty smak? Wypróbuj udka kurczaka gotowane w pomidorach. To bardzo prosty przepis, który wykorzystuje tylko naturalne składniki. Kilka udek kurczaka podsmaż razem z ząbkiem czosnku na patelni, a następnie przykryj co najmniej do połowy wysokości sosem pomidorowym (możesz wykorzystać na przykład passatę albo przecier pomidorowy Pudliszki, Rolnik lub Dawtona). Przykryj patelnię i przez około 45 minut duś udka na wolnym ogniu. Tak przygotowany kurczak nie tylko świetnie smakuje, ale też ma niewiele kalorii, dlatego doskonale nadaje się dla osób którym zależy na redukcji masy ciała.

Kategorie
Poradniki