Szukasz wielofunkcyjnego naczynia, w którym będziesz mógł zarówno piec, jak i dusić czy gotować potrawy? Zaopatrz się w brytfannę! Poniżej prezentujemy nasze ulubione przepisy na potrawy z tego naczynia.
Brytfanna – dlaczego warto ją kupić?
Brytfanna to duże, żeliwne, ceramiczne, aluminiowe lub emaliowane naczynie o owalnym kształcie, z którego korzystały już nasze mamy i babcie. Dlaczego warto zainwestować w dobry garnek tego typu? Brytfanna to oszczędność zarówno czasu, jak i energii. Gotowanie w niej nie wymaga ciągłego mieszania potraw. Co więcej, brytfanna przez długi czas utrzymuje wysoką temperaturę przyrządzanych w niej przysmaków. Z jej pomocą przygotować można zarówno na danie mięsne, jak i chleb czy ciasto. Bogaty wybór wysokiej jakości brytfann znajdziesz na Tadar.pl.
Kurczak z brytfanny – sprawdzony przepis
Jakie są najlepsze dania z brytfanny? W tym naczyniu przyrządzić można między innymi kurczaka w warzywach. Składniki na tę potrawę z brytfanny są następujące:
- 1,5 kg kurczaka,
- 450 g ziemniaków,
- 200 g pieczarek,
- 3 szalotki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cukinia,
- 8 ząbków czosnku,
- 1/2 cytryny,
- 2/3 szklanki oliwy.
- 2 gałązki świeżego tymianku,
- sól,
- pieprz.
Załącznik:
brytfanna-owalna-konighoffer-kingstone-8-l-z-powlo-5907558790252.jpg
Jak krok po kroku przyrządza się tego typu mięso z brytfanny? Najpierw natrzyj kurczaka z wierzchu i od środka oliwą i oprósz pieprzem. Do wnętrza włóż tymianek i cytrynę. Ułóż kurczaka w brytfannie, brzegiem do góry. Piecz przez 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Wyjmij i oprósz solą. Odwróć mięso piersią do góry i polej powstałym sosem. Dookoła rozłóż ugotowane, obrane ziemniaki. Wstaw brytfannę do piekarnika i piecz przez 30 minut. Dodaj pokrojone pieczarki, szalotki, paprykę, cukinię, czosnek oraz tymianek. Polej oliwą i oprócz solą oraz pieprzem. Piecz przez 40 minut, kilkukrotnie obracając warzywa i polewając całość sosem. Jak rozpoznać, że danie z brytfanki jest już gotowe? Kurczak powinien być soczysty i rumiany, a warzywa – miękkie i delikatnie przypieczone.
Najlepszy przepis na golonkę z brytfanny
Szukasz sprawdzonego przepisu na danie z brytfanny? Postaw na zapiekaną golonkę! Na ten przepis na danie z brytfanny składają się:
- 2 golonki wieprzowe tylne,
- 0,5 l ciemnego piwa,
- 1 marchewka,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 8 ziaren pieprzu,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli.
Marynatę do golonki z brytfanny przygotujesz z:
- 2 łyżek musztardy,
- 2 łyżek gorczycy,
- 2 łyżek miodu,
- 1 łyżeczki sosu sojowego,
- 2 ząbków czosnku,
- szczyptę majeranku,
- szczyptę pieprzu.
Pierwszy etap to marynowanie golonki przez 1 godzinę z dodatkiem czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych oraz pieprzu. Następnie wyjmij mięso z wywaru i natnij skórkę w kratkę. Posmaruj golonkę marynatą przy pomocy silikonowego pędzelka. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Przełóż mięso do brytfanny i dodaj pokrojoną marchew, cebulę oraz pora. Podlej całość ciemnym piwem i piecz przez 3 godziny. Na koniec spróbuj wyciągnąć kość. Jeżeli wychodzi bez problemu to znak, że danie jest gotowe.
Przepis na chrupiący chleb z brytfanny
Wśród przepisów na dania z brytfanny znaleźć można nie tylko receptury na potraw mięsne. Z pomocą tego naczynia upiec możesz również chrupiący chleb. Potrzebować do tego będziesz:
- 500 g mąki pszennej,
- 350 g wody,
- 10 g świeżych drożdży,
- 10 g soli.
Składniki przełóż do miski, wymieszaj łyżką i delikatnie zagnieć. Przykryj i odstaw na minimum 15 godzin. Następnie ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i złóż na pół. Włóż do miski wyłożonej ścierką obsypaną mąką i zostaw do wyrastania na co najmniej 1 godzinę. Brytfannę wstaw do piekarnika i rozgrzej go do 230 stopni Celsjusza. Po 30 minutach zdejmij przykrywkę garnka, przełóż do niej chleb, przykryj i piecz przez 15 minut. Zdejmij przykrywkę i piecz przez kolejne 15 minut. Przed pokrojeniem chleba z brytfanny, ostudź go na kratce
Kaczka z brytfanny, schab z brytfanny czy indyk z brytfanny to gwarancja codziennych sukcesów w rozpieszczaniu podniebień bliskich.