3 przepisy na dania z brytfanny

Cook taking ready fried baked chicken with vegetables from the oven. Healthy cooking concept.

Szukasz wielofunkcyjnego naczynia, w którym będziesz mógł zarówno piec, jak i dusić czy gotować potrawy? Zaopatrz się w brytfannę! Poniżej prezentujemy nasze ulubione przepisy na potrawy z tego naczynia.

Brytfanna – dlaczego warto ją kupić?

Brytfanna to duże, żeliwne, ceramiczne, aluminiowe lub emaliowane naczynie o owalnym kształcie, z którego korzystały już nasze mamy i babcie. Dlaczego warto zainwestować w dobry garnek tego typu? Brytfanna to oszczędność zarówno czasu, jak i energii. Gotowanie w niej nie wymaga ciągłego mieszania potraw. Co więcej, brytfanna przez długi czas utrzymuje wysoką temperaturę przyrządzanych w niej przysmaków. Z jej pomocą przygotować można zarówno na danie mięsne, jak i chleb czy ciasto. Bogaty wybór wysokiej jakości brytfann znajdziesz na Tadar.pl.

Kurczak z brytfanny – sprawdzony przepis

 

Jakie są najlepsze dania z brytfanny? W tym naczyniu przyrządzić można między innymi kurczaka w warzywach. Składniki na tę potrawę z brytfanny są następujące:

  • 1,5 kg kurczaka,
  • 450 g ziemniaków,
  • 200 g pieczarek,
  • 3 szalotki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cukinia,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 1/2 cytryny,
  • 2/3 szklanki oliwy.
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • sól,
  • pieprz.

Załącznik:
brytfanna-owalna-konighoffer-kingstone-8-l-z-powlo-5907558790252.jpg

Jak krok po kroku przyrządza się tego typu mięso z brytfanny? Najpierw natrzyj kurczaka z wierzchu i od środka oliwą i oprósz pieprzem. Do wnętrza włóż tymianek i cytrynę. Ułóż kurczaka w brytfannie, brzegiem do góry. Piecz przez 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Wyjmij i oprósz solą. Odwróć mięso piersią do góry i polej powstałym sosem. Dookoła rozłóż ugotowane, obrane ziemniaki. Wstaw brytfannę do piekarnika i piecz przez 30 minut. Dodaj pokrojone pieczarki, szalotki, paprykę, cukinię, czosnek oraz tymianek. Polej oliwą i oprócz solą oraz pieprzem. Piecz przez 40 minut, kilkukrotnie obracając warzywa i polewając całość sosem. Jak rozpoznać, że danie z brytfanki jest już gotowe? Kurczak powinien być soczysty i rumiany, a warzywa – miękkie i delikatnie przypieczone.

Najlepszy przepis na golonkę z brytfanny

 

Szukasz sprawdzonego przepisu na danie z brytfanny? Postaw na zapiekaną golonkę! Na ten przepis na danie z brytfanny składają się:

  • 2 golonki wieprzowe tylne,
  • 0,5 l ciemnego piwa,
  • 1 marchewka,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli.

Marynatę do golonki z brytfanny przygotujesz z:

  • 2 łyżek musztardy,
  • 2 łyżek gorczycy,
  • 2 łyżek miodu,
  • 1 łyżeczki sosu sojowego,
  • 2 ząbków czosnku,
  • szczyptę majeranku,
  • szczyptę pieprzu.

Pierwszy etap to marynowanie golonki przez 1 godzinę z dodatkiem czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych oraz pieprzu. Następnie wyjmij mięso z wywaru i natnij skórkę w kratkę. Posmaruj golonkę marynatą przy pomocy silikonowego pędzelka. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Przełóż mięso do brytfanny i dodaj pokrojoną marchew, cebulę oraz pora. Podlej całość ciemnym piwem i piecz przez 3 godziny. Na koniec spróbuj wyciągnąć kość. Jeżeli wychodzi bez problemu to znak, że danie jest gotowe.

Przepis na chrupiący chleb z brytfanny

 

Wśród przepisów na dania z brytfanny znaleźć można nie tylko receptury na potraw mięsne. Z pomocą tego naczynia upiec możesz również chrupiący chleb. Potrzebować do tego będziesz:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 350 g wody,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 10 g soli.

Składniki przełóż do miski, wymieszaj łyżką i delikatnie zagnieć. Przykryj i odstaw na minimum 15 godzin. Następnie ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i złóż na pół. Włóż do miski wyłożonej ścierką obsypaną mąką i zostaw do wyrastania na co najmniej 1 godzinę. Brytfannę wstaw do piekarnika i rozgrzej go do 230 stopni Celsjusza. Po 30 minutach zdejmij przykrywkę garnka, przełóż do niej chleb, przykryj i piecz przez 15 minut. Zdejmij przykrywkę i piecz przez kolejne 15 minut. Przed pokrojeniem chleba z brytfanny, ostudź go na kratce

Kaczka z brytfanny, schab z brytfanny czy indyk z brytfanny to gwarancja codziennych sukcesów w rozpieszczaniu podniebień bliskich.

Kategorie
Inne