Regiony Francji i Włoch, z których pochodzą najlepsze wina

W świecie win panuje gigantyczna konkurencja. Godne uwagi wina produkuje się niemal na całym świecie. Mimo to niektóre regiony nadal stanowią bezdyskusyjną gwarancję jakości.

Popularne regiony winiarskie Włoch

Włochy to największy producent wina na świecie. Zróżnicowanie klimatu i terenu oznacza bogactwo win dla każdego podniebienia.

Największy region winiarski kraju rozciąga się od Alp aż po Adriatyk. Mowa tu o Wenecji Euganejskiej, czyli Veneto. Pasmo górskie ochrania uprawy przed chłodnymi deszczami, tworząc doskonałe warunki do uprawy białego Soave, cenionego za bogaty,owocowo-korzenny bukiet z waniliowym posmakiem.

Bezapelacyjnie najsłynniejszym produktem tego rejonu jest Prosecco. Musujące cytrusowo-jabłkowe wino z powodzeniem konkuruje z szampanem i kontynuuje podbijanie serc i podniebień na całym świecie.

Godnym uwagi wyrobem tego regionu jest też Trebbiano. Łagodna odmiana zajmuje drugie miejsce pod względem rozpowszechnienia wśród białych szczepów.

Natomiast we Włoszech środkowych najpopularniejszym regionem jest Toskania.

Produkuje się tu ulubionego wino Włochów, czyli Chianti. Do kluczowych apelacji zalicza się Chianti Classico i Brunello di Montalcino. Chianti wymaga co najmniej 80% zawartości szczepu Sangiovese, dlatego to właśnie ta odmiana winorośli stanowi znaczną część tutejszych upraw.

Z kolei we Włoszech południowych godnym uwagi regionem jest Apulia (Puglia).

Powstają tu wina czerwone, jak i białe czy różowe. Wśród szczepów czerwonych warto wspomnieć o lubianym w Polsce Primitivo. Jego aromaty czerwonych owoców i zalecane towarzystwo czerwonych mięs czynią ten szczep przyjaznym nawet dla początkujących koneserów.

Popularne regiony winiarskie Francji

Francuskie wina są znane i cenione zarówno przez krytyków jak i konsumentów.

Nie sposób nie wspomnieć o szampanie. Powstaje on w położonej na północy Szampanii o charakterystycznym chłodniejszym klimacie i chłonnej glebie. Czynniki te wpływają na soczystość i kwasowość owoców. Do produkcji tego luksusowego trunku wykorzystuje się białe winogrona Chardonnay i czerwone Pinot Noir albo Pinot Meunier.

Jednak francuskie winiarstwo ma do zaproponowania o wiele więcej niż same wina musujące. Jednym z najszerzej rozpoznawanych regionów Francji jest Bordeaux. Słynie zwłaszcza z wybornych czerwonych win o bogatym bukiecie.

Warto również przyjrzeć się winom z Burgundii. Za najlepsze uznawane są wina z Côte d’Or. Warunki klimatyczne tego rejonu sprzyjają uprawie Pinot Noir. Natomiast wśród białych win króluje Chardonnay.

Kategorie
Inne