Przez żołądek do serca! Najlepsze pomysły na walentynkowe smakołyki

Walentynki to jedno z tych świąt, które wraz z upadkiem komunizmu zyskały w Polsce bardzo dużą popularność. Tęsknota za Zachodem? Amerykanizacja naszej kultury? Skutecznie napędzana machina reklamowa? Prawdopodobnie wszystko po trochu. Fakt jest jednak taki, że dziś trudno wyobrazić sobie 14 lutego bez wszechobecnych serduszek, kupidynów i czerwonych róż.

Walentynki kiedyś i dziś

Mimo że Walentynki w Polsce stały się modne dopiero w latach 90-tych XX wieku, to na świecie tradycja ta ma znacznie dłuższą historię. Bardzo prawdopodobne, że to niezwykle popularne, współczesne święto nawiązuję do Luperkaliów, czyli obchodów na cześć wilczego bóstwa italskiego zwanego Luperkusem, (odbywały się miedzy 14. a 15. dniem lutego). Z czasem zmieniono jednak płeć patrona, a Luperkalia stały się świętem ku czci bogini Junony będącej opiekunką życia kobiet.

Współczesne święto nawiązuje tymczasem do św. Walentego. Dlaczego to właśnie on stał się patronem Święta Zakochanych? Powodem jest tajemna działalność tego rzymskiego biskupa, który pomimo odgórnego zakazu udzielał ślubów, narażając się tym samym cesarzowi. Za brak posłuszeństwa został skazany na śmierć i po dziś dzień znany jest jako jeden z najpopularniejszych chrześcijańskich męczenników.

Wyjątkowe przepisy na walentynkową kolację

W Polsce Walentynki upowszechniły się bardzo szybko i dziś stanowią datę znaną wszystkim zakochanym (i nie tylko!). Jak najlepiej spędzić ten wyjątkowy dzień? Najlepiej ze swoją drugą połówką przy romantycznej kolacji! Jeśli pragniesz zrobić to w domowym zaciszu, przygotowaliśmy dla Ciebie 4 wyjątkowe przepisy, dzięki którym przez żołądek trafisz do serca swej ukochanej osoby! Oto one:

Wszystkiego najsmaczniejszego wszystkim zakochanym (i nie tylko im)!

Kategorie
Inne